loader
e sanduce

Svi građani i privredni subjekti, koji imaju otvorene naloge na portalu eUprave imaju mogućnost da koriste elektronsko sanduče (e sanduče).

Novitet je to što će od 3. januara 2024. godine svim privrednim društvima koja se nisu samostalno registrovala na portalu eUprave, biti kreiran jedinstveno e Sanduče u cilju elektronskog dostavljanja akata od strane državnih organa (lična dostava i obaveštenja).

Dakle ukoliko još uvek nemate eSanduče, a posedujete privredno društvo, Ministarstvo privrede i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu će otvoriti nalog za Vas.

U nastavku teksta saznajte šta je to e Sanduče, ko sve može da ga poseduje i kako pristupiti podacima.

Šta je e Sanduče?

E-sanduče predstavlja digitalnu inovaciju koja omogućava korisnicima – kako fizičkim, tako i pravnim licima – da na siguran i efikasan način primaju, čuvaju i upravljaju elektronskim dokumentima od strane javnih organa i institucija. 

e sanduce - sta je e sanduce

Kroz ovaj sistem, korisnici imaju pristup jedinstvenom elektronskom poštanskom sandučetu na Portalu eUprava, gde mogu lako da pregledaju i preuzmu važna obaveštenja i dokumenta koja se tiču njihovog poslovanja ili ličnih potreba. 

E sanduče je dizajnirano sa ciljem unapređenja transparentnosti i efikasnosti u komunikaciji između građana, privrednih subjekata i države, smanjujući pri tome potrebu za papirologijom i fizičkim odlascima na šaltere. 

Ovaj sistem ne samo da štedi vreme i resurse, već i podstiče ekološki osvešćen pristup u vođenju administrativnih poslova.

Ko sve može da ima e sanduče?

E-sanduče je dizajnirano da bude dostupno širokom spektru korisnika, uključujući fizička lica, privredna društva, i druge pravne subjekte registrovane u Republici Srbiji. 

Ova usluga je namenjena svima koji žele da unaprede svoju interakciju sa javnim organima kroz digitalne kanale, olakšavajući pristup važnim dokumentima i obaveštenjima. 

Fizička lica mogu koristiti e sanduče za primanje raznih vrsta obaveštenja i dokumenata, poput rešenja o upisu prava svojine, poreskih obaveštenja, i drugih važnih informacija od državnih organa. 

Privredna društva i drugi pravni subjekti, uključujući zadruge, udruženja, fondacije, i slično, mogu takođe imati koristi od e-sandučeta, jer im omogućava efikasan pristup službenim dokumentima koji su im potrebni za svakodnevno poslovanje.

A kao što smo već napomenuli, Ministarstvo privrede i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu će 3. januara 2024. godine svim privrednim društvima koja se nisu samostalno registrovala, kreirati jedinstven elektronski sandučić (eSanduče).

Prijava na e Sanduče

Sam proces prijave na e-sanduče je vrlo jednostavan i potrebno je da sledite sledeće korake:

  1. Posetite zvanični portal eUprave na adresi https://euprava.gov.rs/. Na početnoj stranici, odaberite opciju „Moja eUprava“ koja će vas voditi ka stranici za prijavu.
  1. Klikom na dugme „Prijava“, bićete automatski preusmereni na Portal za elektronsku identifikaciju na adresi www.eid.gov.rs. Ovaj portal je bitan za verifikaciju vašeg identiteta i omogućava siguran pristup uslugama eUprave.
  1. Nakon što ste preusmereni, pred vama će biti više opcija za prijavu. Odaberite onu koja vam najviše odgovara i pratite uputstva za autentifikaciju. Metode prijave mogu uključivati korišćenje elektronskog sertifikata, mobilne aplikacije, ili druge dostupne metode autentifikacije.
  1. Uspešnom prijavom, sistem će vas automatski vratiti na portal eUprave. Ukoliko se to automatski ne desi, ručno unesite www.euprava.gov.rs u adresnu traku vašeg pretraživača i pritisnite ENTER na tastaturi kako biste pristupili početnoj stranici portala eUprave.

Preuzimanje dokumenata iz e-Sandučeta

Kada je reč o preuzimanju vaših dokumenata, koz e-Sanduče to možete uraditi na dva načina, putem klika na: 

  • eSanduče ili 
  • eSanduče arhiva. 

e Sanduče

Da biste pristupili eSandučetu, možete kliknuti na baner eSanduče na početnoj stranici ili odabrati opciju „eSanduče“ iz padajućeg menija koji se pojavljuje kada kliknete na vaše ime u gornjem desnom uglu ekrana. 

e sanduce preuzimanje dokumenata

Kada pristupite eSandučetu, prikazaće se sve pristigle poruke, a klikom na pojedinačni dokument možete dobiti detaljan pregled sadržaja.

Za preuzimanje, potražite obelеženi znak za preuzimanje (strelica na dole) pored željenog dokumenta. Ako želite samo pregledati sadržaj bez preuzimanja na uređaj, kliknite na naziv dokumenta desno od dugmeta za preuzimanje.

Za one koji imaju specifične potrebe, u delu „Više opcija“ nalazi se mogućnost preuzimanja dokumenata u različitim formatima kao što su .pdf, .zip, AsiC, i druge.

e Sanduče – arhiva

Da biste pristupili ovoj funkciji, jednostavno kliknite na svoje ime u gornjem desnom uglu ekrana, što će otvoriti padajući meni iz kojeg možete odabrati opciju „eSanduče-arhiva“. 

Ovde ćete biti dočekani sa spiskom svih pristiglih dokumenata, čime se olakšava pregled i upravljanje vašim arhiviranim sadržajem. 

Klikom na željeni dokument, otvoriće se prozor sa detaljima, a za preuzimanje je potrebno samo da kliknete na zeleno dugme „Prihvatam“, čime potvrđujete prijem dokumenta. 

Nakon potvrde, zeleno dugme „Preuzmi“ postaje dostupno. Klikom na to dugme, dokument će biti preuzet na vaš uređaj, omogućavajući vam da ga sačuvate, pregledate ili koristite kada god vam je potreban. 

Dodatna pitanja i informacije o e-Sandučetu

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili potrebu za dodatnim informacijama o funkcionalnostima i mogućnostima koje eSanduče nudi, dostupne su vam dve glavne opcije za kontakt.

e sanduce prijava

Prva opcija je upotreba kontakt forme na Portalu eUprava, gde možete brzo i lako poslati svoje upite direktno timu zaduženom za podršku korisnicima. 

Ova metoda je idealna za postavljanje pitanja u vezi sa tehničkim problemima, uputstvima za korišćenje, kao i za sve druge vrste upita.

Druga opcija je slanje vašeg upita direktno putem elektronske pošte na adresu office@ite.gov.rs. Ovo može biti pogodno za detaljnije upite ili kada je potrebna dodatna dokumentacija.

Savet knjigovođe za kraj

U svetu brzih tehnoloških promena i sve većih težnji ka boljoj efikasnosti u poslovanju, eSanduče je odličan alat u digitalizaciji komunikacije između privrednih društava i državnih organa, ali i posedovanju dokumenata u elektronskoj formi.

Na primer, Goldman knjigovodstvena agencija poseduje kancelarije u Beogradu i Novom Sadu, ali svojim klijentima pruža mogućnost i online saradnje, što znači da se ceo knjigovodstveni proces odvija online.

U tom slučaju su dokumenta u elektronskom formatu od velike pomoći, jer se do informacija dolazi jednostavno, brzo i lako, za razliku od tradicionalnih načina.

Na kraju, ukoliko vam je potrebna pomoć u poslovanju ili pouzdana knjigovodstvena agencija, ne oklevajte da nas kontaktirate.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti sačuvana. Neophodna polja su označena *